1. hét - Bevezetés

A heti megtanulandó igevers

( az első kiscsoportos alkalomra kell megtanulni és elmondani )

Lukács 16,11

"Ha tehát a hamis mammonon nem voltatok hűségesek, ki bízza rátok az igazit? "

Az első óra előtt:

Tanuljátok meg Lukács 16,11 versét.

Válaszoljatok a házi feladat kérdéseire.

Kezdjétek el feljegyezni bevételeiteket a 30 napos táblázatba vagy a Koin  alkalmazásba
 

Olvasd el a lenti Bevezető jegyzeteket, utána pedig válaszolj a következő kérdésekre:

AHOGY A PÉNZZEL BÁNUNK, AZ BEFOLYÁSOLJA AZ ÚRRAL VALÓ KAPCSOLATUNKAT

Nem tudom, a karácsonyi időben olvasod-e ezeket a sorokat, de Ebenezer Scrooge története van olyan jó, hogy az év bármely időszakában megemlítsük. Valószínűleg olvastad Charles Dickens Karácsonyi ének című művét, esetleg láttad filmen vagy színdarabban. Ha mégsem, tudd, hogy a következő bekezdésben a történetéről írok majd, de emiatt nincs rossz érzésem, hiszen 1843. óta jól ismert ez a történet. Mit csináltál egész idő alatt?

Scrooge úr az a szereplő, aki a történet kezdetén a maga sajátos módján látja a gazdagságát, de miután felkeresik őt a „Karácsony szellemei”, és új nézőpontból mutatják be neki a múltját, jelenét és jövőjét, megváltozik. Alaposan. Újragondolja, hogy mi fontos és mi értékes. Némi természetfölötti segítséggel átfogóbb képet kap, és egy fajta gondolkodásmódról egy más és jobb módra vált át. Erre mi is képesek vagyunk.

Két módon tekinthetünk a pénzre. Fontos, hogy a két mód közül melyiket választjuk, mert az fogja meghatározni, hogy mit teszünk a kemény munkával megkeresett pénzünkkel – és az életünkkel. Ha hiszel Istenben, egy módon gondolkozol a pénzről; ha nem, másképp látod a dogot. Ha nincs Isten, ki kell választanod a legjobb stratégiát, amit csak ki tudsz találni, ezt kell alkalmaznod, és reménykedni a legjobban. De ha valóban létezik egy bölcs, mindentudó Isten, aki szeret bennünket, akkor jó ötlet meghallgatni az Ő pénzzel kapcsolatos tanácsait, amelyekkel tele van a Biblia.

A legtöbb ember egészen másképp bánik a pénzzel, mint ahogy a Biblia tanítja. Ez nem lehet nagy meglepetés – mi gyakran gondolkozunk másképp (és kevésbé tisztán), mint Isten. Ézsaiás 55,8 azt mondja: „Bizony, a ti gondolataitok nem az én gondolataim, és a ti utaitok nem az én utaim – így szól az Úr.”

A pénzzel kapcsolatos nézetek között az a legfontosabb különbség, hogy abban a felfogásban, amely számításba veszi Istent, Ő játssza a legfontosabb szerepet.

Van, aki úgy gondolja, hogy ha elfogadjuk, amit a Biblia a pénzről mond, az a hit megtorpanása, valójában azonban ez a hit logikus lépése. Ha hisszük, hogy Isten létezik, és a Biblia az Ő életvezetési utasítása a számunkra, akkor a hit logikus lépése az, ha elfogadjuk a bölcsesség és igazság alapvető forrását. Ha viszont nem hiszünk Isten létezésében, a hitetlenség logikus lépése, ha figyelmen kívül hagyjuk a Bibliát és bölcsességét. Akárhogy is, a hit szükségessége megkerülhetetlen, mert senki sem tudja bebizonyítani, hogy Isten nem létezik.

Annak, aki nem ismeri Istent, nehéz megértenie, hogy Ő hogyan intézi a dolgokat. Pál írta a Korintusiakhoz írt első levelében: „A nem lelki ember pedig nem fogadja el Isten Lelkének dolgait, mert ezeket bolondságnak tekinti, sőt megismerni sem képes: mert csak lelki módon lehet azokat megítélni. A lelki ember azonban mindent megítél, de őt senki sem ítéli meg.” (1 Korinthus 2,14-15).

A BIBLIA ÉS A PÉNZ

Talán meglepő lehet, hogy a Biblia milyen sokat beszél a pénzügyekről. Nagyjából 500 vers szól az imádságról, kevesebb mint 500 a hitről, de több mint 2350 vers szól arról, hogy hogyan bánjunk a pénzzel! Hát nem hihetetlen? Fel kell tennünk magunknak a kérdést, Jézus vajon miért beszélt többet erről, mint szinte bármi másról. Következzen három ok, amiért a pénz és az anyagi javak birtoklása állandó témája volt a tanításának:

1.  Ahogy a pénzzel bánunk, az befolyásolja az Úrral való kapcsolatunkat.

Jézus azt tanította, hogy az, ahogy a pénzzel bánunk, hatással van a lelki életünkre. Lukács 16:11 versében olvassuk: „Ha tehát a hamis mammonon nem voltatok hűségesek, ki bízza rátok az igazit?” Mi lehet „igazibb” annál, mint Jézussal való kapcsolatunk? Ha Istennek tetsző módon használjuk a pénzünket, szorosabb lesz kapcsolatunk Jézussal. Ha nem jól bánunk vele, romlani fog a Vele való kapcsolatunk.

Van ennek értelme. Életünk jó részét munkával töltjük, hogy pénzt szerezzünk. Aztán, ha megszereztük, olyan dolgokra költjük, amiket szeretünk. Tehát az, ahogy elköltjük a pénzünket, megmutatja, mi fontos nekünk. Ha Isten azt látja, hogy az Ő útmutatása szerint költjük a pénzünket, azzal megtiszteljük őt.

Ezt a gondolatot fedezhetjük fel a talentumokról szóló példabeszédben. Az Úr így beszél a szolgához, aki hűségesen kezelte a pénzét: „Jól van, jó és hű szolgám, a kevésen hű voltál, sokat bízok rád ezután, jöjj, és osztozz urad örömében!” (Máté 25:21) A Biblia egészen világosan beszél: azoknak, akik hűségesen bánnak a pénzzel, lehetőségük lesz arra, hogy közelebbi kapcsolatba kerüljenek az Úrral. Sajnos ezt sokan nem értik meg.

2. Hogy kinek szolgálunk, az megmutatja, ki vagy mi fontos nekünk.

Az Office című sorozatnak van egy epizódja, amikor egy menedzser (Steve Carell játssza) elhagyni készül a céget, egy másikat pedig (Will Farrell alakítja) felvesznek helyette. Van egy rövid idő, amikor a két menedzser együtt vezeti az irodát, és nem teljesen világos, hogy ki a főnök. Eleinte jól mennek a dolgok, és mindketten igyekeznek kedvesnek lenni a másikhoz, de némi hatalmi harc kezdődik, amikor az új menedzser változtatni akar azon, ahogy a titkárnő beleszól a telefonba.

Valahogy így zajlik a beszélgetés:

– Erin, miért mondja a nevét, amikor beleszól a telefonba? Miért nem csak annyit mond, hogy „Dunder Mifflin, miben segíthetek?”

– Mert Pam – a legutóbbi recepciósunk – mindig így mondta, és ő szinte már legenda köztünk.

– Próbálja meg azért a neve nélkül, szerintem úgy szakszerűbb.

Ekkor odalép a régi menedzser és azt mondja:

– Nem is tudom, nekem tulajdonképp tetszik, ha a nevét mondja. Úgy személyesebb.

Az új menedzser így felel:

– Igaz. Legyen úgy. Vagyis... mindegy – mert nem akarja erőltetni a dolgot.

Aztán mindketten érvelni kezdenek a maguk véleménye mellett.

– Hát, nem olyan fontos dolog ez, úgyhogy inkább megváltoztatnám – mondja az új menedzser.

– Igaz, nem olyan fontos, ezért nyugodtan csinálhatja a régi módon, vagy ahogy csak akarja – feleli a régi menedzser.

Miközben ez a beszélgetés zajlik, megcsörren a telefon. A titkárnő lassan reagál, mert nem tudja, mit mondjon, amikor felveszi a kagylót. Zavarban van, mert nem tudja, melyik menedzsernek engedelmeskedjen. Az csak csörög tovább, a két menedzser pedig őt figyeli.

Végül fölveszi a telefont, asztala mellett a két menedzser pedig úgy bólogat, mintha azt mondanák: „Úgy szóljon bele, ahogy én mondtam!” Ő egy percig némán tartja füléhez a kagylót. Feszült a helyzet, mert mindkét menedzser vár és figyel, az ügyfél pedig a vonal túlsó végén nem hall mást, csak csendet. Végül pedig, mivel a recepciós tudja, hogy mondania kell valamit, azt suttogja a hívónak: „Sajnálom”, és leteszi a kagylót. A két menedzser egymásra néz, mintha azt mondanák: „A te hibád volt!”

Ha két főnök két ellentétes dolgot vár el tőled, csak az egyiküknek engedelmeskedhetsz. Jézus ezt felismerve azt mondja nekünk, választanunk kell, hogy Istennek vagy a pénznek szolgálunk-e. „Senki sem szolgálhat két úrnak, mert vagy az egyiket fogja gyűlölni, a másikat pedig szeretni, vagy az egyikhez ragaszkodik majd, a másikat pedig megveti. Nem szolgálhattok Istennek és a mammonnak.” (Máté 6,24)

Lehetetlen, hogy a pénzt szolgáljuk – még ha csekély mértékben is – és közben az Úrnak is szolgáljunk.

3. Az élet nagy része a pénz körül forog.

Jézus sokat beszélt a pénzről, mert tudta, hogy életünknek milyen nagy része forog a használata körül. Szerencsére Ő felkészített erre bennünket azáltal, hogy nekünk adta a Bibliát, hogy segítsen nekünk bölcs döntéseket hozni.

A Biblia 2350, a pénzről szóló igeszakaszának tanulmányozása után valami meglepőt veszünk észre. Ezek a versek elmondják nekünk, hogy megvannak a magunk feladatai, és Istennek is megvannak az övéi. Egyszerűen fogalmazva: Istennek is van szerepe, és nekünk is van szerepünk. Társak vagyunk!

A pénz kezelésével kapcsolatos legtöbb frusztrációnk abból ered, hogy nem tudjuk, mik a kötelezettségeink, és mik nem azok. Ezen a tanfolyamon meg fogod tudni, mely kötelezettségek a tieid, hogy elengedhesd azokat, amelyek nem. Nagyszerű dogokat fogsz tanulni Istenről és a pénzről, ami segítségedre lesz életed hátralevő részében.

TANULJUNK MEGELÉGEDETTSÉGET

Olvasd el a lenti IGEverseket! Az elégedettség nem velünk születik, azt inkább tanulnunk kell.

Pál a Filippiekhez 4,11-12 versében írja: „Mert én megtanultam, hogy elégedett legyek azzal, amim van. Tudok szűkölködni, és tudok bővölködni is.”

A következő heti lecke a mi szerepünkről és Isten szerepéről szól majd. Talán úgy tűnik, hogy Isten végez el mindent, de ez nem így van. Az Úr adott nekünk bizonyos feladatokat, melyeket teljesítenünk kell, és a tanfolyam során ebben a partnerségben a saját szerepünket vizsgáljuk majd.

Mielőtt a "Legyünk gyakorlatiasak" kitöltendő anyagait használni kezded, kérjük, olvasd el a munkafüzet "Gyakorlati applikációk használata" című fejezetét.

A 30-napos kiadási táblázat

Hogy hűségesek lehessünk abban, amit Istentől kaptunk, fontos tudnunk, hogy mit teszünk azzal, amit Ő adott nekünk. Ehhez naplót fogsz vezetni a bevételeidről és kiadásaidról a következő 30 napban.

Ez a gyakorlat két szempontból is alapvetően fontos:

1. Segítségével látni fogod, hogyan költöd a pénzt egy 30 napos periódusban. Ez igen tanulságos lehet, és komoly segítséget jelent majd, amikor elkészíted a Költségtervedet.

2. Vizuális térképet nyújt arról, mennyire haladsz előre a hűség területén azzal, amit Isten adott neked.

Azt ajánljuk, őrizz meg minden kapott nyugtát, és a segítségükkel jegyezd fel a költéseidet a 30 napos naptárba. Középiskolás diákként nem minden költségkategória vonatkozik majd rád, ezért keresd meg a költéseidhez legjobban illő kategóriát, és írd be a megfelelő naphoz. A 30 nap elteltével lehetőséged lesz megváltoztatni a kategóriákat az igényeidhez jobban illő címekkel.

Minden alkalommal, ha bevételed van, jegyezd be a bevétel kategória megfelelő napjához.

Minden alkalommal, amikor költesz, jegyezd be a megfelelő kategóriához és naphoz.


30 napos kiadási táblázat

Mentsd le a 30 napos kiadási listát tartalmazó táblázatot a számítógépedre vagy eszközödre, mielőtt adatot rögzítenél a táblázatba.

A 30 napos táblázatba történő bevitel tableten vagy okostelefonon lassabb lehet.

Ne feledd, hasnálhatod a Koin.hu alkalmazást is a táblázat helyett. 

VISSZA AZ ELEJÉRE


.



.

.

.

.


Start Search


Suggestions: